HVORNÅR OPRETTE EN ÆGTEPAGT?

Der kan være flere forskellige årsager til at oprette en ægtepagt. Typisk kan det inddeles i tre kategorier:

1. Særejeægtepagt
2. Pensionsægtepagt
3. Og gaveægtepagt1. Særejeægtepagt - kan være en af grundene til at oprette en ægtepagt. Særeje kan med fordel oprettes, hvis der er en betydelig forskel mellem parternes formuer, og man derfor ønsker en særlig deling. Ydermere kan man have brug for særeje, hvis den ene ægtefælle driver en virksomhed, og selv ønsker at hæfte fuldt ud for den. Det kan også være tilfældet, at den ene ægtefælle står til at arve et større beløb, og ønsker at formuen fortsat skal tilgå sig selv.

Der er flere forskellige former for særeje. De kan inddelses i tre emner:

- Fuldstændigt særeje
- Kombinationssæreje
- Skilsmissesæreje2. Pensionsægtepagt - En anden grund til at oprette en ægtepagt, kan omhandle jeres pension.
Ofte er det sådan, at kvinder har en mindre arbejdsmarkedspension end mænd. Blandt andet pga. barselsorlov mm. kan I opsætte en pensionsægtepagt som indeholder ligedeling af jeres pensioner. Det kan dog kun omhandle
kontakt ægtepagteriet, ægtepagt, advokat


kapital- og ratepensionerne, men det er stadig med til at sikre din ægtefælles fremtidige økonomi under pension.
Det kan også være tilfældet, at den ene ægtefælles arbejde ikke indeholder pensionsordning, og man derfor gerne vil dele den anden ægtefælles pension.3. Gaveægtepagt - Ønsker du at give din ægtefælle en gave af usædvanlig stor størrelse, er gaven først gyldigt videregivet når det står nedskrevet i en gaveægtepagt.
Det kan eksempelvis være du ønsker at give din ægtefælle en båd, en bil, et hyggeligt sommerhus eller 100.000 kr i gave.
Det kan også være tilfældet, at den ene ægtefælle i familien ejer huset og den anden ægtefælle ønsker at være medejer for at sikre sin retsstilling.
Hvis ikke blandt andet denne form for gaver bliver nedskrevet i en gaveægtepagt, er gaven ikke blevet givet på juridisk korrekt vis, og giver kan kræve gaven tilbage.